ROJEVI PČELA TERORIŠU OVAJ GRAD U KOMŠILUKU: Uvukle se i u GRADSKI PREVOZ, pčelar Petar misli da zna šta je problem
Pčele, Foto: Profimedia

građani u strahu

ROJEVI PČELA TERORIŠU OVAJ GRAD U KOMŠILUKU: Uvukle se i u GRADSKI PREVOZ, pčelar Petar misli da zna šta je problem

Poslednjih nekoliko dana u Temišvaru sve vrvi od pčela

Objavljeno:

U Temišvaru poslednjih dana vlada vanredno stanje jer su širom grada uočeni rojevi pčela, a njihove košnice pronalazili su na terasama restorana, ali i u tramvajima.

Pčelari kažu da su se insekti zbunili zbog nagle promene vremena i upozoravaju građane da ni slučajno ne pokušavaju sami da uklone košnice.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada je roj pčela oterao sve goste sa terase jednog restorana. Vlasnik je odmah pozvao stručnjake da uklone košnicu za koju ni ne zna kad su je pčele napravile.

Pčele
Pčelefoto: Beta/Dragan Gojić

Ubrzo su se javili i još jednog restorana, da kažu da imaju identičan problem.

Prema navodima lokalnih medija, proteklih dana uklonjeno je čak 16 košnica sa raznih lokacija u gradu. Ono što je čudno jeste što su ih pronalazili na najneobičnijim mestima - ispod stolica na terasama restorana, ali čak i na banderama gde vise kablovi visokog napona.

"Zovu nas vatrogasci, naši prijatelji, da dođemo što pre da uklonimo košnice. Mi dođemo opremljeni, sa zaštitnim odelima i svom drugom opremom koja nam treba da to bezbedno odradimo", kažu pčelari.

Iako smatraju da su pčele zbunjene zbog nagle promene vremena, i sami su začuđeni ovakvim njihovim ponašanjem.

Pčela
Pčelafoto: Profimedia

"Mislim da su zbunjeni naglim promenama temperature, koje se poklapaju sa periodom kada su insekti ionako uznemireni, jer im je to vreme razmnožavanja. Čudno je to što se naseljavaju u određenim predelima gde se prethodnih godina nisu naseljavale, na višim mestima, u cevima, u ventilima, u pukotinama", kaže pčelar Petar Doda.

Pčelari apeluju na građane da ni slučajno ne pokušavaju da košnice uklone sami, jer čak i jedan ujed može dovesti do ozbiljnih posledica ako je neko alergičan.

Bonus video:

00:05

Pčele nagrnule na automobil u Mirijevu

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.